Start
een kijkje in onze winkel
Start
Start
Start
versgilde
gall&gall
keurslager van kraaij
schaijk een werelddorp
broodnet

Start
echte bakker
facebook

Bartkorn het lekkerste brood van Nederland

.

Maashorstspeltbrood gemaakt van 100% speltmeel en speltbloen, geteeld in onze eigen Maashorst.


Spelt, een vergeten graansoort, is een oergraan uit de bronstijd en heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden:

Spelt is gezond, voor lichaam en geest, houdt je fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan.

Spelt is, zoals men vaak leest niet een tarwesoort, maar een graan, wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het

hedendaagse graan, tarwe, werd gekweekt.

Spelt bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten.

Het bloemlichaam van spelt bevat wel gluten. 

De gluten die spelt bevat, zijn van een andere samenstelling als van tarwe.In de praktijk blijkt nog steeds onduidelijkheid te bestaan over het allergeen spelt in relatie tot tarwe. Spelt en tarwe zijn afkomstig van dezelfde graanfamilie (Triticum). De granen zijn dus nauw verwant en de eiwitten van beide granen vertonen veel overeenkomsten. Om die reden kunnen mensen met een allergie voor tarwe-eiwit ook geen spelt verdragen. Spelt bevat bovendien gluten, dus is ook niet geschikt voor mensen met een glutenallergie (coeliakie). Om die reden heeft de Europese Commissie het bij wet verplicht gesteld om bij het ingrediënt spelt te verwijzen naar het allergeen tarwe. Deze verplichting geldt sinds 13 december 2014. (ingrediënten met spelt zijn steeds gekoppeld aan het allergeen tarwe ). Voor het etiket betekent dit dat bijvoorbeeld in de ingrediëntenlijst vermeld wordt “speltmeel (tarwe)” in plaats van “speltmeel”. In de praktijk komt het toch regelmatig voor dat mensen aangeven spelt beter te kunnen verdragen dan tarwe. Hier is geen wetenschappelijke verklaring voor, maar als het zo is, is het wel van belang dat die mensen weten dat de eiwitten van spelt en tarwe nauw verwant zijn en dat beide granen gluten bevatten. Als de ervaring heeft uitgewezen dat consumenten zich goed voelen met speltproducten dan is er geen reden om op basis van de nieuwe wetgeving producten met spelt te ontraden. De bedoeling van de Europese Commissie was namelijk niet dat mensen die tarwe minder goed verdragen geen spelt meer eten, maar ze te wijzen op de nauwe verwantschap tussen deze twee granen. 

Spelt is zeer gezond


Speltkorrels zijn vrij lang en smal en zitten stevig ingepakt in verschillende vliezen.

De stevige omhulling van de speltkorrel heeft als voordeel dat het spuiten met gewasbestrijdingsmiddelen niet nodig zijn.

Spelt is naast gezond voor mens en milieu, vooral ook erg smaakvol en lekker !

Brood gemaakt met spelt, is veel makkelijker te verteren en is bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.


Bron van voedingswaarden Spelt


Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen

( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor.

Wat de geestelijke gezondheid ten goede komt, men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert, die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen.

Het energierijke koren bevat géén cholesterine, maar wel hoogwaardige onverzadigde vetzuren, daarmee worden de bloedvaten gereinigd  en dat verminderd de kans op een hartinfarct.

Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.De voedingswaarde


Het unieke van spelt wordt ook afgeleid uit zijn genetische constructie en voedingwaarde, Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid, zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het lichaam.

Spelt bevat speciale koolhydraten die een belangrijke factor zijn bij het stollen van het bloed en het immuunsysteem stimuleren. Het is ook een buitengewone bron van vezels.


Met enkele aanpassingen in het bereiding en bakproces, kunnen wij  tegenwoordig met 75% speltmeel en 25% tarwebloem, aangevuld met een desem van eigen cultuur een smakelijk en vers brood maken.Let op!

Dit product bevat tarwegluten.
Voor mensen met een tarwevrij dieet kan dit onopgemerkt, op korte- of lange termijn ernstige gevolgen hebben.